Zonder weekenden zou het veel makkelijker zijn…
NORMAAL GESPROKEN LUKT HET ME WEL…
Of die weekenden niet afgeschaft kunnen worden, vraagt M. zich af. Hij stapt van de weegschaal. De teller staat, elf weken na de start, op min 8,3 kilo en daar is hij super blij mee.
Maar die weekenden nekken hem voor zijn gevoel, zonder dat zou het toch makkelijker zijn.
Want:
- de regelmaat in het eten, die er doordeweeks zo goed in zit, is in het weekend voor een groot deel weg;
- de vele feestjes, barbecues en etentjes zijn reuze gezellig, maar maken het lastig om zich aan zijn plan te houden: niet te veel te eten en te drinken.
Zo’n weekend kom je meestal zwaarder uit, dat kan ook bijna niet anders als je niet oplet. Ik zie dit patroon bij heel veel mensen, de weekenden zijn wat losser en doordeweeks weer netjes terug in het ritme. Dat extra gewicht van het weekend verdwijnt weer met een paar dagen gezond en niet te veel eten. Per saldo blijf je dan ook mooi op gewicht. Niks mis mee, tenzij je wilt afvallen. Dan is het weekend vaak net wat té los, is het alles bij elkaar net te veel en heb je de hele week weer nodig om dat goed te maken en val je dus niet af.
Zou je de gezelligheid en festiviteiten van het weekend niet hebben of er niet aan meedoen, dan wordt het natuurlijk een stuk eenvoudiger. Als je het dat waard vindt, dan is dat een optie. Vraag is of je bereid bent die keuze te maken?
Je kunt ook gaan voor de combinatie: meedoen, maar bewust kiezen voor wat én hoeveel je eet en drinkt. Dat klinkt te simpel, maar ik zie het negen van de tien keer gewoon niet gebeuren.
Dan wordt er bij het uit eten gekozen voor drie gangen, vier glazen wijn en vooraf het borrelbrood.
Dan gaan er zes flesjes bier door op een verjaardag, samen met blokjes kaas, worst en gebak bij de koffie.
Dan gaan er vier stukken vlees op de barbecue, met daarbij stokbrood, salade, saus, bier en een ijsje toe.
Dat is te veel om af te vallen, daar is echt geen hogere wiskunde voor nodig.
Door bewust te kiezen, zorg je er heel eenvoudig voor dat je minder eet en drinkt:
Minder gangen bij het uit eten, wijn afwisselen met water en geen brood vooraf.
Minder bier, een paar hapjes óf gebak op de verjaardag.
Minder vlees op de BBQ, geen stokbrood, maar wel salade en als toetje gegrild fruit in plaats van ijs.
Er zijn zoveel mogelijkheden om te kiezen, kies wat voor jou werkt.
Dan blijft het leuk en houd je het ook vol.
Zo heb ik samen met M. gekeken naar de keuzes die voor hem het beste waren. Het werkt, je hoeft de weekenden niet af te schaffen, je kunt gewoon aan alles mee blijven doen en ook nog afvallen, als je maar bewust kiest. En dan ben je ‘gewoon’ ruim 8 kilo kwijt in elf weken, gaaf!
Wil jij ook leren hoe je de zomerse gezelligheid combineert met gezond eten en op gewicht blijven of afvallen?
Met regelmaat organiseer ik hele toffe workshops Food4Health, waarin je dat onder de knie krijgt. Je weet na de workshop precies hoe jij de goede keuzes kunt maken, waar en met wie je ook bent, wat je ook doet.
Je ontdekt hoe je kunt blijven genieten van lekker eten en toch in balans blijft.
Voor de prijs hoef je het echt niet te laten, je gaat gegarandeerd met veel inspiratie, tips, ideeën én vertrouwen de deur uit. De periode daarna kom je soepel en zonder bonuskilo’s door!
Geef een reactie