Aan het stuur van je gezondheid

“When you can’t control what’s happening, challenge yourself to control the way you respond to what’s happening. That’s where the power is.”

(Bron: Buddhism Daily)

Deze wijsheid kwam vanmorgen op mijn pad. Het raakte me. Ik realiseerde me weer even heel goed dat ik altijd een keuze heb, ook na de aankondiging van de maatregelen gisteravond.

Ik kan moeiteloos in een neerslachtige bui belanden.

Boos zijn om wat er nu moet en allemaal niet kan.

Druk doen over de vraag of het allemaal wel klopt of niet.

Mezelf en iedereen om me heen heel zielig vinden.

Eerste reflex? Wat lekkers pakken. Onder het mom dat we het verdienen, dat we het gezellig moeten maken, dat het allemaal waardeloos is en ga zo maar door.

Ik betrapte mezelf er ook op dit voorjaar. Met iedereen thuis sloop de snaaierij ons huis ook in: een koekje bij elk kopje koffie (huh?), ’s avonds nog wat te knagen (why?), bij de lunch nog een cracker extra (want we zitten nog zo lekker…). Het vaste en vertrouwde ritme was compleet weg, dat had ook z’n invloed op het eten. Dat hoorde ik ook heel veel om me heen, voor jou ook herkenbaar?

Ik heb mezelf razendsnel tot de orde geroepen, daar heb ik mezelf de afgelopen jaren heel goed in getraind. Dat lukt me altijd, omdat ik me er helemaal niet lekker bij voel: sloom, opgeblazen en van het padje. Het leidt helemaal nergens toe, het dient geen enkel doel, dus snel terug naar mijn vaste eetritme. Daar voel ik me fit bij, ik weet dat ik dan goed voor mijn gezondheid zorg (hoe actueel wil je het hebben?) en ik zie dat de weegschaal niet oploopt.

De keuze om het vertrouwde ritme weer op te pakken, goed voor jezelf en de mensen om je heen te zorgen, is er een die je altijd kunt maken. Wat er ook gebeurt, de manier waarop je reageert bepaal je helemaal zelf. Daar heb je geen enkele maatregel van het kabinet voor nodig.

Hoe reageer jij? Laat je je leiden door wat er allemaal gebeurt of neem je de touwtjes in handen?
Sta daar eens bij stil. Ik moedig je aan om bewust een keuze te maken voor je gezondheid. Daar word je blij van.

Doe met me mee:
eet gezond, beweeg, ontspan en lach. Er zit iets moois in elke dag.
That’s where the power is. Met warme groet,