Afvallen door te sporten?!

Afvallen door te sporten, gegarandeerd succes of kansloze missie?

Ik houd van een positieve insteek, dus ik kies voor gegarandeerd succes: door te sporten kun je afvallen. Met kunnen hebben we ook meteen de nuance te pakken. Je hebt grote kans dat je met alleen meer sport en beweging teleurgesteld zult zijn over je gewichtsverlies. Herken je dat? Je wilt wat kilo’s kwijt, je pakt vol goede moed je sportritme op, doet er wellicht nog een schepje bovenop en na een paar weken zie je nauwelijks verschil op de weegschaal. Balen, want daar doe je het toch niet voor? Je zult niet de eerste zijn die dan de moed laat zakken. Ik vind dat zo zonde en het is ook niet nodig. Daarom in deze blog 3 tips die er voor zorgen dat je wél afvalt:

1) Afvallen is (meer) bewegen, maar ook minder en gezonder eten.
In de basis is het heel overzichtelijk: je valt af als je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt met eten en drinken. Het draaien aan de knop ‘sporten’ is prima, maar niet altijd voldoende omdat er per saldo nog meer binnenkomt dan er verbrand wordt. Het blijkt uit onderzoek dat we de hoeveelheid energie die we binnen krijgen met eten en drinken structureel onderschatten en dat we de energie die we met sporten verbranden structureel overschatten. We rekenen onszelf al snel te rijk.
Het is dus belangrijk om goed inzicht te hebben in jouw energiebalans: hoeveel krijg jij binnen en wat verbrand je?

2) Sporten wordt ongemerkt beloond met eten.
Veel mensen vinden dat ze wel wat verdiend hebben na het sporten en belonen zichzelf met iets extra’s. Koffie met appeltaart op het terras na het rondje wielrennen, een biertje in de kantine van de voetbal, de winst van het sporten  doe je daarmee al weer teniet.
Sporten zorgt wel voor trek. Kies iets voedzaams om die trek te stillen, bijvoorbeeld een stuk fruit, een schaaltje kwark of yoghurt of een boterham. Je kunt ook gaan sporten voor een van je hoofdmaaltijden, zo voorkom je een extra eetmoment.

3) Je hebt geen extra energie nodig om te sporten.
Extra eten of sportdrank drinken is echt niet nodig voor het sporten, tenzij je topsporter bent of een echt langdurige inspanning levert. Natuurlijk heb je energie nodig om te sporten, maar die kan prima uit je ‘normale’ eten komen.  Sport je minder dan een uur, dan vult water je vocht zo weer aan en werkt het beste als dorstlesser.

Met deze tips zorg je ervoor dat het sporten jou ook echt helpt bij het afvallen. Het is goed om te weten dat voeding voor 70% bepaalt hoeveel je afvalt, sporten voor 30%. Een combinatie van sporten, bewegen en goede voeding is het recept om met succes af te vallen.

Ik ben heel erg benieuwd naar jouw ervaringen hiermee. Heb je waardevolle tips die anderen ook kunnen helpen, laat ze horen.

Worstel jij om de juiste balans te vinden en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Download dan mijn gratis e-book op http://www.mooigewicht.nl Daarin geef ik je tips waar je direct mee aan de slag kunt.