Afvallen is NEE zeggen

Afvallen is een kwestie van NEE zeggen

” Gewoon nee zeggen tegen al het lekkers en jezelf alles ontzeggen, dan gaat afvallen vanzelf.”

Klopt, iedereen die wel eens is afgevallen zal dit herkennen. Hiermee lukt het je gegarandeerd om af te vallen…voor even.

De meeste afvallers houden deze methode een week vol, een aantal halen een maand. Het is simpelweg niet vol te houden en dan is het dus weer klaar, handdoek in de ring en opnieuw een ‘mislukte’ afvalpoging toegevoegd aan je lijstje. Balen! Betekent dat dan dat afvallen en een slanker lijf niet voor jou is weggelegd? Nee!

De mensen die mij kennen, weten dat ik niet geloof in overal nee tegen zeggen. Het moet wel een beetje leuk blijven, toch? Dus iets extra’s past heel goed in een eetpatroon waarmee je afvalt en ook op gewicht blijft. Het gaat om de balans: te veel en te vaak werkt niet, voor niemand.  En daar zit de grootste uitdaging. We worden overal en altijd verleid om te eten, kijk maar eens om je heen. En dat zijn negen van de tien keer ongezonde keuzes, met of veel suiker of veel vet. Wat doet een snoeprek bij de kassa van de bouwmarkt? Ik snap daar helemaal niks van, behalve dat er extra omzet gemaakt wordt. Daar hebben we wel mee te dealen, elke dag weer. Elke dag maken we meer dan 200 (!) keer de keuze om iets wel of niet te eten. 200 keer NEE zeggen is dan wel een opgave, zeker als je wilt afvallen. Dan wordt het strijd en dat wil je niet.

Wat is dan het alternatief alle verleidingen te weerstaan?

 • Afleiding:
  zodra je er mee geconfronteerd wordt ga je iets anders doen. In de rij bij de kassa van de bouwmarkt blijf je niet staren naar dat snoeprek, maar check je je telefoon, pak je je bankpas alvast, het maakt niet uit wat, maar doe iets waardoor je gedachten naar iets anders gaan.
 • Uit het zicht:
  staat er iets te eten voor je neus waardoor je in de verleiding komt, haal het meteen (!) weg. Doe je dat niet, dan blijf je onbewust strijden: wel of niet, wel of niet, enz. Totdat je 9 keer nee hebt gezegd en de 10ekeer denkt: krijg allemaal de rambam, ik neem het gewoon. En dan balen. Door direct in te grijpen, voorkom je dat je bij de 10e keer komt.
 • Gezond alternatief:
  zorg dat je onderweg iets te eten bij je hebt, voor het geval dat. Als je dan trek hebt, dan tover je dat tevoorschijn. Een appel in de tas of een beker snacktomaatjes in de auto, dat is echt geen gedoe. Je moet er alleen even over nadenken voordat je de deur uit stapt.
 • Als laatste: NEE zeggen.
  Soms moet je streng zijn voor jezelf. Je wilt iets, dan moet je er ook wat voor doen en ja, dat is soms ook nee zeggen.

Ik hoop dat ik je met deze tips wat inspiratie heb gegeven hoe je om kunt gaan met verleidingen die het afvallen lastig maken. Wil je hier meer over weten of heb je een specifieke situatie waarin jij het lastig vindt om de verleiding te weerstaan? Meld je dan aan voor een GRATIS Skype-sessie. Daarin bespreken we waar jij tegenaan loopt en geef ik je tips waar je direct mee aan de slag kunt.