[EXPERIMENT] Iets in plaats van alles of niets.

‘Vijf mokkaboontjes en dan stoppen? Dat lukt me écht niet, ik eet zo dat hele zakje leeg!’
Of ‘dan eet ik het liever niet, want dan kan ik ook niet te veel eten.’

Deze reacties kreeg ik na mijn post hierover op Instagram. Deze mokkaboontjes vind ik echt een heerlijk en slank alternatief voor een koekje of chocola bij de thee. Maar ja, als je er teveel van eet, dan wordt het een dikmaker. Dat wil ik niet, dus ik houd het keurig bij 5 boontjes.

Dat vindt niet iedereen even makkelijk. En dan gaat het niet alleen om mokkaboontjes, maar om alles wat niet gezond is en wat niet handig is als je wilt afvallen: of het nu koekjes, dropjes, chocolade, wijn, bier, pepernoten of chips is, veel mensen vinden het makkelijker om het niet te nemen, dan dat ze een klein beetje nemen. 
Ik herken het als geen ander. Als de zak chips eenmaal open is, dan gaat die ook leeg. Hetzelfde geldt voor de fles wijn, we maken ‘m op want weggooien is zonde. Zet een borrelplank volgepakt met kaas en ander lekkers op tafel en aan het eind van de avond is die leeg. Zo werkt het gewoon.

Dus, dan maar niks? Nee! Bij mij gaan echt alle alarmbellen rinkelen als er rigoureus afscheid genomen wordt van dit alles om af te vallen. Ik twijfel er niet aan of het je lukt. Dat lukt echt wel, maar niet voor lang. Dat is precies de reden dat heel veel mensen afvallen, maar ook weer aankomen. Even geen extra’s betekent ook even afvallen, om daarna weer aan te komen. Dat is het laatste wat je wilt, weer aankomen na het afvallen.

Stel je eens voor: de rest van je leven geen wijntje of koekje of chocolade, borrelnoten of wat jij ook maar heel lekker vindt en waar je nu met volle teugen van geniet? Geen optie toch? Dus na een tijdje niets, schakel je weer terug naar het oude, vertrouwde bekende alles en kom je weer aan.

Als je wilt afvallen, dat vast wilt houden én ook blijven genieten van de extra’s, dan kan dat. De oplossing is om te leren doseren. Van alles of helemaal niets, naar IETS. 
Dat kan jij ook leren, dat weet ik zeker. 
Probeer het dit weekend eens. Drink eens 1 wijntje in plaats van 2 of 3, eet 1 stukje chocolade bij de thee in plaats van een halve reep, eet een klein bakje borrelnoten en laat de rest verstoppen door je partner. Ben ik benieuwd hoe dat bevalt. 
Laat je het weten in een reactie? Vind ik super leuk.

Benieuwd naar de post op Instagram? Klik hier en volg me meteen om leuke recepten, slimme tips en inspiratie op te doen voor een slanke en gezonde leefstijl.