Onbewust eten (de 1e grote valkuil bij het afvallen)

Afvallen. ‘Oh, dat is toch niet zo moeilijk, dan moet je gewoon wat minder snoepen en meer sporten!’

Dat riep onze jongste dochter (7) toen ik haar uitlegde wat ik voor werk doe bij Mooi Gewicht. Heerlijk toch, zo’n nuchtere en eenvoudige blik op de wereld waar ik elke dag tot over m’n oren in zit? Het mooie is, ze heeft helemaal gelijk…

In de basis komt het hier ook op neer: alles wat er aan energie met eten en drinken in gaat, moet er ook weer uit met beweging. Als je wilt afvallen zal er minder energie binnen moeten komen dan je gebruikt. Vrij overzichtelijk, maar tegelijkertijd zo lastig om goed toe te passen in de hectiek van alledag. Dat zie ik elke keer weer in de begeleiding. Hoe doe je dat dan, welke keuzes maak je, wat is goed en wat niet, wat en wie moet je nou geloven? Je doet je best, maar het lukt niet of maar voor even. Was het maar zo simpel.

Herkenbaar? Er zijn ontzettend veel factoren die het gewoon lastig maken en daarom is het ook niet zo simpel als het lijkt. Ik neem je, in deze en mijn komende blogs, mee in de 3 grootste valkuilen bij het afvallen uit mijn praktijk, zodat je daar je voordeel mee kunt doen.

Onbewust eten

Weet jij wat je eet? Ik merk dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat en hoeveel ze eten. We krijgen daardoor veel meer binnen dan we denken en nodig hebben.

Eten lijkt overal en altijd aanwezig te zijn. Niet alleen thuis, maar ook op plekken en momenten dat het helemaal niet logisch en ook niet nodig is. Als het wordt aangeboden, dan neem je het vaak ook. Zien eten is eten, is een uitspraak die ik regelmatig hoor. Denk aan het koekje dat bij de koffie wordt geserveerd, de zak drop die standaard in de auto ligt, het glas wijn bij die gave kledingzaak op zaterdagmiddag, de ‘snoepstraat’ op weg naar de kassa van het tankstation en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het tikt allemaal door, ook de ‘kleine’ dingen.

Hoe vaak stop jij ongemerkt wat in je mond? Het is goed om je daar bewust van te worden. Als je er bewust van bent, dan heb je ook de mogelijkheid om een keuze te maken en het niet te doen. Het is zo zonde om onnodig calorieën naar binnen te werken. Ik werk in mijn begeleiding dan ook altijd met een eetdagboek. Foodtracking, het bijhouden van wat en hoeveel je eet, maakt je bewust en dat is een super waardevolle stap bij het afvallen. Daar zit de eerste de beste kans om te voorkomen dat je onbewust meer eet dan nodig is. Bijkomend voordeel is dat je veel meer geniet van wat je eet als je bewust kiest. Zo blijft het leuk, wordt het afvallen geen strijd en is het gewoon goed te doen. Ook fijn en heel belangrijk om het vol te houden!

De volgende keer lees je meer over de andere valkuilen bij het afvallen:

  1. Niet voorbereid zijn
  2. Niet goed kiezen

Als je deze valkuilen vermijdt, dan ben je al heel goed op weg om voor altijd die kilo’s van je af te schudden. Laat ze ook voor jou werken. Ik ben heel erg benieuwd welk inzicht dit artikel jou heeft gegeven en naar je ervaringen. Laat het me gerust weten in een reactie.