Uit eten gaan en toch afvallen? Dat kan prima!
Etentjes, verjaardagen, vakanties, het lijkt allemaal in de weg te staan als je aan het afvallen bent. Vaak zakt de moed al in de schoenen bij alleen het idee dat één van deze dingen er aan staat te komen. Je zult niet de eerste zijn die het afvallen nog maar even uitstelt tot het moment dat alle festiviteiten voorbij zijn. Drie keer raden wat er dan gebeurt. Dat moment komt er niet. Eeuwig zonde en niet nodig. Uit eten gaan en toch afvallen? Dat kan prima!
Natuurlijk helpt het niet als je volledig ‘los’ gaat op zo’n avond. Je hoeft de avond ook niet door te brengen met 3 blaadjes sla en een glas water. Als je een beetje oplet, zul je zien dat uit eten gaan en afvallen heel goed kan.
Ik heb de beste tips op een rijtje gezet:
“Een goede voorbereiding is het halve werk.”
- Check thuis alvast de menukaart en kies wat je gaat eten.
Niemand maakt ter plekke nog de handigste keuzes met lekkere trek in de buik en heerlijke kookgeuren in de neus. - Eet je later op de avond? Neem dan aan het einde van de middag of begin van de avond iets te eten om de grootste honger te stillen: bakje yoghurt, kwark, wat fruit, een cracker. Dat helpt te voorkomen dat je je op het stokbrood met kruidenboter stort. Sla het brood maar over.
- Probeer deze of anders de volgende dag extra te bewegen en compenseer op deze manier dat je net wat meer dan anders hebt gegeten.
“Wat en hoeveel je eet en drinkt is doorslaggevend.
Op allebei heb je invloed.”
Dit zijn de handigste keuzes op de kaart:
- Voorgerecht: liever een heldere soep dan gebonden; carpaccio, groentegerecht/salade;
- Hoofdgerecht: vis (schaaldieren, witvis), mager vlees (biefstuk, kip, wild), veel groente (vraag een extra portie) en beperkt aardappels, friet, rijst of pasta
- Nagerecht: bij voorkeur koffie/thee (zonder bonbons ?) en anders liever sorbetijs of fruit dan roomijs met chocoladetaart, tiramisu of een kaasplankje.
- De slankste bereiding van gerechten:
Liever gekookt – gegrild – gestoomd, dan gebakken – gefrituurd – gegratineerd;
Zo eet je niet teveel:
- Ga voor twee gangen (het toetje is vaak de grootste caloriebom) of deel een gang met één van je tafelgenoten.
- Kies voor een kleinere portie als er verschillende portiegroottes worden geserveerd.
- Eet grote hoeveelheden niet automatisch op. Jij bepaalt hoeveel je eet, niet de kok.
Zo drink je niet teveel:
- Bestel wijn per glas i.p.v. per fles. Dat maakt de verleiding om meer te nemen kleiner;
- Water bij de wijn: bestel een karaf water bij het eten. Lest je dorst met water en niet met wijn;
- Steeds vaker staan er BOB-arrangementen of halve glazen wijn op de kaart. Dat is ook een hele slimme keuze als je niet de BOB bent. Het scheelt de helft.
Kijk welke punten voor jou het verschil kunnen maken en ga daar mee aan de slag.
Tot slot: eet niet om te genieten. Geniet van het eten, het gezelschap, de gezelligheid en de sfeer.
Uit eten gaan en toch afvallen? Dat kan prima!
Laat in een reactie hieronder weten welke tip voor jou het allerbeste werkt. Dat vind ik leuk om te horen!
Ik neem alleen een hoofdgerecht, door langere tijd minder calorieën te gebruiken zit ik snel vol. In de samenstelling van mijn calorieën houdt ik er al rekening mee op de uit-eten dag, boterham minder bij ontbijt en lunch. Daarnaast ga ik de dagen er na extra bewegen om extra te verbranden. Check wat mijn menu-keuze doet qua calorieën en stel mij dan de vraag of het de zonde waard is. Soms is er een andere prima keuze die wat minder schade oplevert, dan ben ik dubbel tevreden :-)
Dat klinkt helemaal goed, Erika. En dat dubbel tevreden gevoel is heerlijk, toch?!