Waarom calorieën tellen er wel toe doet

Het valt mij op dat calorieën tellen steeds meer weerstand oproept als het gaat om diëten en afvallen. Niet meer van deze tijd en ook niet doorslaggevend voor het resultaat is wat ik dan hoor en lees. Ik denk daar anders over en deel hier met je waarom ik dat vind, zodat je daar je voordeel mee kunt doen.

Afvallen lukt als je over een langere periode minder energie binnenkrijgt dan dat je nodig hebt.

Daar is geen hogere wiskunde voor nodig, maar toch lijken we dit basisgegeven uit het oog te verliezen. De energie wordt uitgedrukt in calorieën, het omzeilen daarvan is lastig als je aan de slag gaat met het aanpassen van je energiebalans. Waar moet je mee rekenen als je niet van calorieën uitgaat? Weten hoe die energiebalans voor jou is (hoeveel energie heb jij op een dag nodig) en hoe je dat mechanisme voor je kunt laten werken, bepaalt uiteindelijk wat er met je gewicht op de weegschaal gebeurt.

Ook in gezonde voeding zitten calorieën.

Ik zie regelmatig dat mensen heel gezond eten en toch niet afvallen. Ik ben groot voorstander van gezonde voeding, laat dat duidelijk zijn. Het maakt namelijk wel degelijk uit of je de energie met gezond eten ‘tankt’ of vooral met ongezond voedsel. Gezonde voeding zorgt er voor dat je lichaam goed z’n werk kan doen en dat je je fit en energiek voelt. Dan heb ik het nog niet eens over de voordelen voor de gezondheid op langere termijn. Meer dan genoeg redenen om je voeding voor het grootste gedeelte (minimaal 80%) gezond te laten zijn. Ook in gezonde voeding zitten calorieën en krijg je daar te veel van binnen, dan kom je aan. Noten zijn hot als gezonde snack, maar wel enorme caloriebommen. Maar denk ook aan avocado, vette vis en oliën. Allemaal supergezond maar te veel hiervan eten gaat simpelweg niet helpen bij het afvallen.

Het tellen van calorieën helpt om je bewust te worden van de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt en dat is doorslaggevend voor het wel of niet afvallen. Tank de calorieën die je nodig hebt en dan vooral met gezonde voeding. Daar word je lijf blij van.

Op naar minder kilo’s en meer energie!