Wat kies jij: snacktomaten of een saucijzenbroodje?

Ik hoor je denken: ‘Pfff… wat een vraag. Natuurlijk zijn snacktomaten gezonder.’ Ik dacht het zelf ook toen ik deze vraag vorige week voorgeschoteld kreeg tijdens een lezing van  prof. dr. R.W. (Rob) Holland, bijzonder hoogleraar sociaal psychologische aspecten van voedingskeuze. De meeste mensen weten echt prima wat de gezonde keuzes zijn. En toch is het heel erg lastig om die gezonde keuze te maken. Wat is het dat we, ondanks onze voornemens om bijvoorbeeld af te vallen of gezonder te eten, vaak bezwijken voor de ongezonde keuze?

Dat zit voor de meesten van ons niet in de kennis die we hebben, ook al worden we flink in verwarring gebracht door de nieuwste hypes over wat wel of niet gezond is. Daarover een andere keer meer…
Het overkomt je ‘gewoon’: je ziet wat lekkers of je krijgt het aangeboden, je krijgt er zin in en hop…je pakt het. Wég is je voornemen. Volgende keer beter, neem je je voor. Of je baalt van jezelf en ziet het als de zoveelste mislukking. Herkenbaar?

Wat gebeurt er op zo’n moment:

  1. Impulsen beïnvloeden je gedrag veel sterker dan je voornemens. Het resultaat is op korte termijn fijn, op lange termijn pijn. Kun je er wat aan doen? Ja, je kunt impulsen afzwakken door bijvoorbeeld langer na te denken voordat je iets pakt. Zo zijn er nog veel meer interventies mogelijk om te voorkomen dat impulsieve acties ons voornemen in de weg staan.
  2. Kennis alleen is niet genoeg voor een verandering van je gedrag. Je weet het wel, maar je doet toch wat anders. Nog meer lezen over wat gezond is en wat niet, helpt je niet verder. Zorg wel dat je over de nodige basiskennis beschikt, dat is voldoende om je doel te halen.

Ik vind het reuze interessant om te zien hoe het brein met ons aan de haal gaat. En vooral ook hoe je er invloed op uit kunt oefenen. Als het gaat om afvallen en op gewicht blijven, zit dáár wat mij betreft de sleutel tot succes.