We willen het wel, maar doen het niet.

Er zit mij wat dwars, al wat langer…
Dat zijn de laatjes in ons huis of eigenlijk meer de inhoud ervan. Ik kan niet zeggen dat het een mega puinhoop is, maar opgeruimd is het niet. Dat kan echt anders, ik vind ook dat het anders moet. Dat houdt me dan bezig, zeker nadat iedereen het na 1 januari over opruimgoeroe Marie Kondo had en aan de slag leek te gaan met opruimen. In m’n hoofd heb ik ze allemaal al opgeruimd, in werkelijkheid duurde het even voordat ik überhaupt één la had aangepakt, laat staan dat ze allemaal aan de beurt zijn geweest.

Zo gaat het met zoveel dingen, ik zie het ook bij mij in de praktijk. Mensen willen echt graag die kilo’s kwijt, lekkerder in het vel zitten en fit zijn, de praktijk is dat het voor geen meter gaat.

We willen het wel, maar doen het niet.

Wat maakt nou dat we er zou tegenaan blijven kijken? 

Er zijn een paar dingen die ik dan vaak tegenkom, aan de andere kant zie ik ook hoe het anders kan. Die deel ik graag met je.
Wat zie ik gebeuren:

  • Je weet niet waar te beginnen: het is zo’n berg, de moed zakt je al in de schoenen als je er alleen al aan denkt. Ik heb dat met die laatjes (ik zou ze eens moeten tellen ?), bij Mooi Gewicht gaat het om kilo’s die er af moeten. Grote kans dat je er maar niet aan begint, want het eind is nog lang niet in zicht. Laat staan wat je er allemaal wel niet voor moet doen of denkt er voor te moeten doen. Wat een gedoe.
  • Maandag begin ik echt. Het past nu niet, ik pak het maandag op. Er zijn meer dan genoeg redenen te bedenken waarom het nu niet hoeft of niet kan. Soms terecht, heel vaak ook onterecht. Met afvallen is het een klassieker geworden: maandag begin ik echt. Uitstel is 9 van de 10 keer afstel, er is altijd wel iets dat in de weg staat of we vinden wel iets waardoor het nu niet past: verjaardagen, op vakantie, druk op de zaak, etentjes buiten de deur, feestjes, ga maar door. Als je wacht tot het moment dat dit niet meer voorkomt, dan kun je lang wachten.
  • De twijfel of het gaat lukken. Stel dat het niet lukt, dan sta je mooi te kijken. Niet beginnen beschermt je tegen deze deuk in je zelfvertrouwen, wel zo veilig. Dat maakt het wel heel verleidelijk om het nu nog niet te gaan doen.

Beetje herkenbaar? Dan is de vraag natuurlijk:

wat kun je hiermee, zodat je wél in beweging komt?

  1. De grote berg in kleine stukken hakken. Beginnen bij het begin en telkens weer een stap zetten.
    Dat werkt echt. Elke stap is er één en elke stap die je zet, brengt je dichter bij het doel. Stel, je wilt 25 kilo afvallen, maak er vijf keer vijf kilo van. Het halen van die eerste vijf kilo smaakt gegarandeerd naar meer.
  2. Dealen met het moment of de situatie zoals die is. Kijken wat wél kan, in plaats van het als excuus gebruiken waarom niet. Dat vraagt om er met een andere blik, met een andere mindset, naar te kijken. Je hebt altijd een keuze, een keuze die voor jou op dat moment het beste is. Als je daar bewust van bent én naar handelt, kun je alles aan wat er in je agenda staat.
  3. Met het in beweging komen groeit het zelfvertrouwen. Dat is wat ik elke dag zie, al vanaf de eerste stap die gezet wordt. Dat maakt dat je er lol in krijgt en achteraf denkt ‘zat ik hier nou moeilijk over te doen.’ Je krijgt er lol in door het te gaan doen.

Dit principe heb ik ook op m’n laatjes losgelaten, het is geen hogere wiskunde, maar wel doeltreffend. We doen er gewoon telkens een, in plaats van allemaal op een dag en dat gaat gestaag door. Elke opgeruimde la geeft een goed gevoel, die vinken we lekker af. En weer door. Genoeg over mijn huis ?. 

Waar laat jij dit principe op los?

Zit de wens om af te vallen vast in jouw hoofd? Dan kan het je helpen om deze stappen te zetten, in beweging te komen en het succes te gaan ervaren. Zodat ook jij kunt zeggen ‘het is niet ingewikkeld, maar juist prima te doen’. Stel je eens voor wat dat voor jou betekent…

Kun je wel wat hulp gebruiken, zodat je de stappen ook de goede kant opzet? Ik kan je daarbij helpen. Plan een gratis kennismakingssessie dat kan zowel online als bij mij op de praktijk.