Zie je ook op tegen de decemberkilo’s?

Ik val met de deur in huis. December is voor mij echt de meest uitdagende maand van het jaar als het gaat om het op gewicht blijven.

Voor de mensen die mij nog niet zo lang kennen is dat vaak een verrassing. “Jij, te dik? Kan ik me niks bij voorstellen!” hoor ik dan. Toch is dat zo geweest. Gelukkig ligt die tijd al heel lang achter me, maar dat betekent niet dat het mij geen enkele moeite kost om op gewicht te blijven. Sterker nog, als ik niet oplet dan zit er zo een paar kilo bij. Dat wil ik niet (en dat is een keuze), dus let ik op.

Ik weet precies wat er voor mij nodig is om op gewicht te blijven. Dat is geen streng dieet waarbij ik mezelf alles ontzeg en alleen op een blaadje sla knabbel, maar een eetpatroon dat gezond, makkelijk, praktisch en ook lekker is en waarmee ik in balans blijf. In dat eetpatroon is er ook ruimte voor extra’s, alleen niet te vaak en niet te veel en al helemaal niet onbeperkt.

Daarom is december voor mij een uitdaging

Eigenlijk is het simpel: in december is het té vaak en té veel. Ik vind het allemaal heel erg lekker: de pepernoten, chocoladeletters (melk met hazelnoten graag) en gevuld speculaas met Sinterklaas en met Kerst de kerststol met spijs, banketstaaf, kerstkransjes en taart, allemaal mijn favorieten. Het is er in overvloed, thuis en bij alle festiviteiten in deze maand en dat maakt de verleiding zo groot. Zeg dan maar telkens nee tegen alles, daar word ik niet gezelliger van en dat wil ik ook niet. Dat is het me niet waard.

Ik weet aan de andere kant ook dat ik er enorm van baal als ik me laat gaan en met een paar decemberkilo’s het nieuwe jaar start. Daarom heb ik een plan, zodat ik niet te veel eet en hooguit een kilo aankom die er ook binnen een week weer af is. Als ik dat deel met mijn cliënten, dan komt natuurlijk ook de vraag: “wat is je plan?”… 

Zo voorkom ik decemberkilo’s

  • Ik koop de eerste zak pepernoten op de dag van de Sinterklaasintocht, niet al in september.
  • Ik koop een zak van 200 gram en niet die van 1 kilo. Scheelt 800 gram, tel uit hoeveel calorieën.
  • Ik eet pepernoten uit een klein bakje, niet uit een grote schaal waar ik niet vanaf kan blijven.
  • Als er pepernoten over zijn, zitten ze in een gesloten trommel in de keukenkast en niet in een glazen pot op het kookeiland.
  • Gevulde speculaas eet ik op Sinterklaasavond en niet op alle andere dagen.
  • Eén uitzondering: als er een stukje, door mijn moeder gemaakte, speculaas van mijn moeder voorbijkomt.

Nu, tussen Sinterklaas en Kerst en straks tussen Kerst en Oud & Nieuw geldt thuis het ‘gewone’ ritme. De extra’s zijn voor de feestdagen, niet voor de dagen eromheen. Gewoon ritme betekent voor mij goed en gezond eten, met veel groente, fruit, etc. en geen of in ieder geval weinig gesnoep. Tijdens alle festiviteiten buiten de deur deze maand komt er meer dan genoeg voorbij. Op deze manier blijft de hoeveelheid lekkernijen beperkt en dat werkt.

Ander onderdeel van het plan is sport. Het helpt mij enorm als ik in plaats van 1x per week, 2 of zelfs 3x per week ga hardlopen. Daar heb ik wel een stok achter de deur voor nodig, anders komt het er niet van. Die stok achter de deur is inschrijven voor de 10 Engelse Mijl van de Midwintermarathon die begin februari hier in Apeldoorn wordt gehouden. Om die fatsoenlijk uit te kunnen lopen heb ik echt wel training nodig, dus dat is een mooie stimulans. Aan het begin van iedere week plan ik de trainingen volgens het trainingsschema (lang leve internet) en daar houd ik me aan, ik weet waarvoor ik het doe.

Ik sta er dus bewust bij stil, denk erover na, bepaal wat ik wil, wat daarvoor nodig is en regel dat. Dit alles zorgt er bij mij voor dat ik extra geniet van het lekkers waarvoor ik wel kies én dat ik niet te veel aankom. Eén van mijn cliënten vatte het samen met de volgende quote: “winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.”

Overkomt het je of pak je de regie?

Ik realiseer me heel goed dat dit míjn plan is en dat het natuurlijk niet voor iedereen zo werkt. Dat hoeft ook niet. Misschien krijg je het hier wel Spaans benauwd van, dat mag.

Het plan kan voor iedereen anders zijn, zorg voor je eigen plan. Een plan wat bij jou past, met jouw keuzes, keuzes die voor jou goed voelen. Dat geef ik de mensen die ik begeleid ook mee. Je kunt je slachtoffer voelen van al het lekkers dat er voorbijkomt en waar je te veel en te vaak van neemt, maar wat levert dat je op? Je kunt ook de regie pakken, je eigen plan trekken en met trots 2018 in knallen. Hoef je ook niet na te denken over welk dieet je nu weer moet gaan volgen. Hoe gaaf zou dat zijn?

Denk je nu ‘ja, dat wil ik ook’ en kun je wel wat hulp, inspiratie of goede tips gebruiken bij het maken van jouw plan? Maak gebruik van mijn kennis en ervaring en vraag mijn gratis e-book aan. Na afloop heb jij jouw plan staan, dat beloof ik je. Wacht niet te lang…

Eet niet om te genieten, maar geniet van het eten.
Ik wens je vooral een ontspannen en heerlijke decembermaand, wat je plannen ook zijn!